Antigone's bookshelf: read

Το κορίτσι που γύρισε πίσω
Opposition
Origin
Legendary
A Reaper at the Gates
Vicious
Οι μυστικοί πράκτορες του Ολύμπου: Το μήλο της Έριδας
The Mark of Athena
Turtles All the Way Down
Milk and Honey
Very Good Lives: The Fringe Benefits of Failure and the Importance of Imagination
Geekerella
Γράμμα σε έναν νέο ποιητή
A Torch Against the Night
Charlie And The Chocolate Factory
Fangirl
To Kill a Mockingbird
Fight Club 2 #1
Suicide Squad, Volume 1: Kicked in the Teeth
Caraval


Antigone G.'s favorite books »

✒ΚΡΙΤΙΚΗ : THE WICKED DEEP // SHEA ERNSHAW.






Γεια σας βιβλιοφάγοι, Αντιγόνη εδώ! Σήμερα αποφάσισα να σας μιλήσω για το τελευταίο βιβλίο που διάβασα, το The Wicked Deep της Shea Ernshaw. Είχα τη χαρά να διαβάσω το συγκεκριμένο βιβλίο μαζί με την Ελένη από το Life is art και μπορώ να πω πως απόλαυσα τόσο την εν λόγω ιστορία, όσο και τη διαδικασία της συνανάγνωσης.
Το The Wicked Deep πρόκειται στην ουσία για ένα paranormal βιβλίο με μάγισσες, άλυτες κατάρες, και υπέροχη ατμόσφαιρα. Είναι ένα βιβλίο που ήθελα να διαβάσω από πέρυσι, μα χαίρομαι που τελικά επέλεξα να το κάνω αυτόν τον Οκτώβριο, μιας και για εμένα ήταν το τέλειο Φθινοπωρινό ανάγνωσμα.

Η πλοκή ακολουθεί την Penny, μια κοπέλα που ζει σ’ ένα απομονωμένο νησί στον Ειρηνικό από το οποίο νιώθει πως δε θα μπορέσει να ξεφύγει ποτέ. Στην αρχή της ιστορίας μαθαίνουμε πως κάθε χρόνο, την ίδια περίοδο, τρεις αδερφές που κατηγορήθηκαν ως μάγισσες και καταδικάστηκαν σε πνιγμό 2 αιώνες πριν, επιστρέφουν από τα βάθη της θάλασσας και καταλαμβάνουν τα σώματα τριών ανίδεων κοριτσιών. Μέσα στη δίψα τους για εκδίκηση, παρασύρουν τ’ αγόρια του νησιού στη θάλασσα όπου τα πνίγουν και κρατούν τις ψυχές τους φυλακισμένες για πάντα. Όπως, λοιπόν, κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, η περίοδος των αδερφών Swan πλησιάζει. Πρόκειται για μια περίοδο κατά την οποία το νησί σφύζει από τουρίστες, μα η Penny την απεχθάνεται. Κάθε χρόνο προσπαθεί να μείνει μακριά από τον πολύ κόσμο, και μένει κλεισμένη – σχεδόν – στο σπίτι της έως την ημέρα του θερινού ηλιοστασίου όπου οι αδερφές Swan αφήνουν τα σώματα των κοριτσιών κι επιστρέφουν πίσω στη θάλασσα. Φέτος, όμως, τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά για εκείνη· ένα μυστηριώδες αγόρι – ο Bo κάνει την εμφάνιση του στο νησί, και η Penny νιώθει την παρόρμηση να τον προστατεύσει. Φυσικά, τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα από αυτά, αλλά αυτή είναι η γενική εικόνα.

Όπως ήδη ανέφερα παραπάνω, είναι ένα βιβλίο που μου άρεσε αρκετά. Πάμε, όμως, να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Το πρώτο πράγμα στο οποίο θα ήθελα να σταθώ, είναι η γραφή και η ατμόσφαιρα. Η Shea Ernshaw κάνει εξαιρετική δουλειά στο να δημιουργήσει μια ανατριχιαστική, ζοφερή και σκοτεινή ατμόσφαιρα. Πραγματικά, οι περιγραφές του απομονωμένου νησιού στον Ειρηνικό, το οποίο βάλλεται από καταιγίδες και στεφανώνεται από γκρίζα σύννεφα κι ομίχλη είναι υπέροχες και σε βάζουν αμέσως στο vibe της ιστορίας. Το μυαλό σου πλάθει εύκολα τις εικόνες που περιγράφει η συγγραφέας, οι οποίες είναι τόσο ζωντανές που μπορείς σχεδόν να αισθανθείς την υγρασία να νοτίζει τα ρούχα σου, και τις ψιχάλες της βροχής να κυλούν στο πρόσωπό σου καθώς περπατάς δίπλα στους ήρωες σε γκρίζα πεζοδρόμια και καταθλιπτικές παραλίες. Η ατμόσφαιρα κάνει το βιβλίο μαγικό και εντελώς ιδανικό για τη μουντή ατμόσφαιρα του φθινοπώρου. Η γραφή της Shea Ernshaw συμβάλλει τρομερά στο χτίσιμο της ατμόσφαιρας αυτής, καθώς και στο πόσο αληθινός μοιάζει ο μικρόκοσμος του νησιού. Είναι μια πανέμορφη γραφή, που χαρακτηρίζεται από λυρισμό και υπέροχες λέξεις οι οποίες πλέκουν σιγά – σιγά φανταστικές προτάσεις. Για παράδειγμα, διαβάστε αυτό εδώ :

“Love is an enchantress—devious and wild. It sneaks up behind you, soft and gentle and quiet, just before it slits your throat.”  

Όλο το βιβλίο είναι γεμάτο από τέτοιου είδους περιγραφές, μα με κάποιο τρόπο η συγγραφέας καταφέρνει να μην κουράσει τον αναγνώστη. Στ’ αλήθεια πιστεύω πως έκανε καταπληκτική δουλειά σ’ αυτό το κομμάτι, και μπορώ να πω πως ήταν το αγαπημένο μου πράγμα στο βιβλίο αυτό.

Εξίσου σημαντική με τη γραφή είναι – σαφώς – και η πλοκή. Με μεγάλη χαρά διαπίστωσα πως η πλοκή κυλούσε πάρα πολύ γρήγορα. Υπάρχουν διαρκώς εξελίξεις και δεν μπορείς να σταματήσεις να γυρνάς τις σελίδες γιατί αγωνιάς να μάθεις τι θα γίνει στη συνέχεια. Είναι πράγματι ένα βιβλίο που σε κρατά σε εγρήγορση και δε σε αφήνει να βαρεθείς καθόλου. Πρόκειται γι’ αυτού του είδους το βιβλίο, που μπορείς να το τελειώσεις σε μια ημέρα! Πέρα από τις εξελίξεις στη βασική μας ιστορία, ανάμεσα στα κεφάλαια παρεμβάλλονται και κάποιες αναδρομές στο παρελθόν από τη ζωή των τριών αδερφών, πράγμα που κάνει την αφήγηση ακόμα πιο ενδιαφέρουσα. Λαμβάνουμε σπουδαίες πληροφορίες για τις τρεις αδερφές – οι οποίες μας κάνουν να τις κατανοούμε καλύτερα –  και ρίχνεται φως σε σημεία που βοηθούν την εξέλιξη της βασικής πλοκής. Το μοναδικό μου παράπονο ήταν πως από ένα σημείο και μετά κατάφερα να μαντέψω το plot twist , οπότε στο τέλος του βιβλίου δεν σοκαρίστηκα με τις αποκαλύψεις. Παρόλα αυτά, απόλαυσα την ανάγνωση, καθώς ακόμη κι αν το είχα μαντέψει, δεν μπορούσα να είμαι 100% σίγουρη μέχρι την αποκάλυψη της αλήθειας.

Το τελευταίο πράγμα για το οποίο θα ήθελα να μιλήσω είναι οι χαρακτήρες και η ρομαντική σχέση των δυο βασικών πρωταγωνιστών μεταξύ τους. Οι χαρακτήρες ήταν, εν γένει, καλογραμμένοι. Μου άρεσε ο χαρακτήρας της Penny, καθώς τη βρήκα συμπαθέστατη και λάτρεψα τη σχέση της με την καλύτερη της φίλη. Οι δυο τους μοιράζονται μια αληθινή φιλία, όπου η μια αγαπά πραγματικά την άλλη και νοιάζεται για το καλό της. Θεωρώ πως ο Bo σαν love interest έπαιξε το ρόλο του με μεγάλη επιτυχία, καθώς είναι ιδιαίτερα γοητευτικός. Το μοντέλο του όμορφου και μυστηριώδους αγοριού πετυχαίνεται άψογα. Παρόλα αυτά, βρήκα την ρομαντική σχέση μεταξύ των δυο ηρώων κάπως μη ρεαλιστική. Κάποιες φορές αισθάνθηκα πως κυλούσε πολύ γρήγορα. Σίγουρα δεν ήταν insta-love , αλλά και πάλι δε μου φάνηκε αρκετά αληθοφανής. Για να είμαι ειλικρινής – βέβαια – δεν ήταν κάτι που με ενόχλησε ιδιαίτερα, απλά πιστεύω πως είναι ένα ρομάντζο που ταιριάζει περισσότερο και θα αγαπηθεί περισσότερο από τις εφηβικές ηλικίες.

Σε γενικές γραμμές πρόκειται για ένα βιβλίο που μου άρεσε πολύ. Δεν μ’ έκανε να βαρεθώ ούτε δευτερόλεπτο και κατάφερε να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον μου. Αυτό που απόλαυσα ιδιαίτερα ήταν πως μου θύμισε παλιά YA βιβλία όπως π.χ το Vampire Diaries, αλλά σε μια πολύ πιο καλογραμμένη μορφή. Πήρα αυτό το vibe, μα η εκτέλεση ήταν σαφέστατα καλύτερη. Κλείνοντας, θα ξαναπώ πως είναι από τα ιδανικότερα βιβλία για το φθινόπωρο και το Halloween, και σίγουρα θα το πρότεινα σε όποιον ψάχνει για κάτι ατμοσφαιρικό και spooky.

4/5 αστέρια.

Μέχρι την επόμενη φορά… διαβάστε τα βιβλία που πραγματικά θέλετε.


Σχόλια

  1. Υπέροχη κριτική 💙

    Συμφωνώ όπως ξέρεις σε όλα 😁

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε :) Επίσης χαίρομαι που συμφωνήσαμε σε όλα! Ήταν πολύ όμορφο το να συζητάμε τις εξελίξεις μαζί ❤️️

      Διαγραφή
    2. Nα το ξανά κάνουμε με την πρώτη ευκαιρία 💙

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Recent Posts

Recent Posts Widget

Δημοφιλείς αναρτήσεις