Antigone's bookshelf: read

Το κορίτσι που γύρισε πίσω
Opposition
Origin
Legendary
A Reaper at the Gates
Vicious
Οι μυστικοί πράκτορες του Ολύμπου: Το μήλο της Έριδας
The Mark of Athena
Turtles All the Way Down
Milk and Honey
Very Good Lives: The Fringe Benefits of Failure and the Importance of Imagination
Geekerella
Γράμμα σε έναν νέο ποιητή
A Torch Against the Night
Charlie And The Chocolate Factory
Fangirl
To Kill a Mockingbird
Fight Club 2 #1
Suicide Squad, Volume 1: Kicked in the Teeth
Caraval


Antigone G.'s favorite books »

Κριτικη ✒ " Καραβαλ // Στεφανι Γκαρμπερ. "



Κυκλοφορεί το Νοέμβριο από τις εκδόσεις Ψυχογιός.
   
Γεια σας, Αντιγόνη εδώ! 

Σήμερα θα μιλήσουμε για το Κάραβαλ της Στέφανι Γκάρμπερ. Εύχομαι η κριτική μου να σας παρακινήσει να το διαβάσετε αμέσως γιατί κατά τη γνώμη μου αξίζει να βρίσκεται στη βιβλιοθήκη σας.
   
Το Κάραβαλ πρόκειται για ένα βιβλίο που πραγματικά είναι ιδιαίτερα δύσκολο να το περιγράψει κανείς. Η ιστορία ξεκινά ως εξής : δυο αδερφές, η Σκάρλετ και η Τέλλα ζούνε σ’ ένα σπίτι υπό καθεστώς τρομοκρατίας από τον πιεστικό, σκληρό κι απάνθρωπο πατέρα τους, ο οποίος τις βλέπει σαν ιδιοκτησία του και προκειμένου να τις ελέγξει προσπαθεί να καταστρέψει τη σχέση μεταξύ τους. Τους επιβάλλει όλες εκείνες τις απαίσιες τιμωρίες κι αποφασίζει για τη ζωή τους με γνώμονα τα δικά του προσωπικά συμφέροντα. Η μοναδική απόδραση των κοριτσιών ήταν οι μαγικές ιστορίες που άκουγαν από τη γιαγιά τους για το Κάραβαλ απ’ όταν ήταν μικρές.
   
Τι είναι τώρα το Κάραβαλ; Μια μαγευτική παράσταση/παιχνίδι/τσίρκο/κυνήγι θησαυρού που παίζεται μονάχα μια φορά το χρόνο σε διαφορετικό μέρος κάθε φορά και περιβάλλεται από μυστήριο και μαγεία. Ο μόνος τρόπος για να παρευρεθεί κάποιος σ’ αυτήν την παράσταση/παιχνίδι είναι να δεχθεί πρόσκληση από τον δημιουργό και διοργανωτή του Κάραβαλ, τον Λέτζεντ.  Έτσι, λοιπόν, η Σκάρλετ για επτά συνεχόμενα έτη της ζωής της του στέλνει γράμματα, παρακαλώντας τον να διοργανώσει το Κάραβαλ στο νησί της. Τα χρόνια περνούν, μα η πρόσκληση δεν έρχεται παρά μονάχα όταν η Σκάρλετ είναι πλέον δεκαεπτά κι έτοιμη να παντρευτεί έναν κόμη που έχει επιλέξει ο πατέρας της, ενώ η ίδια δεν τον έχει γνωρίσει ποτέ. Με τη βοήθεια ενός μυστηριώδους ναύτη, η μικρή της αδερφή απαγάγει τη Σκάρλετ για να παρευρεθούν στην παράσταση. Αμέσως μόλις φτάνουν, όμως,  η Τέλλα εξαφανίζεται καθώς έχει απαχθεί από τον διοργανωτή του Κάραβαλ. Η Σκάρλετ σύντομα μαθαίνει πως το φετινό παιχνίδι περιστρέφεται γύρω από την αδερφή της, ενώ όποιος την βρει πρώτος θα είναι και ο νικητής. Αποφασισμένη να βρει την αδερφή της με κάθε κόστος, η Σκάρλετ με σύμμαχο το μυστηριώδη ναύτη, θ’ ακολουθήσει μια σειρά στοιχείων για να κερδίσει. Παρόλο που την έχουν προειδοποιήσει πως ό,τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια του Κάραβαλ δεν είναι τίποτε άλλο πέρα από μια παράσταση, ένα ψέμα ντυμένο με δόσεις μαγείας για να φαίνεται αληθινό, η ίδια βρίσκει τον εαυτό της στη μέση ενός επικίνδυνου παιχνιδιού αγάπης, μαγείας κι εξαπάτησης. Η Σκάρλετ πρέπει να βρει την Τέλλα πριν ολοκληρωθούν οι πέντε νύχτες του παιχνιδιού, αλλιώς φοβάται πως η αδερφή της θα χαθεί για πάντα.
   
Γενικότερα, είναι ένα βιβλίο το οποίο λάτρεψα και με ενθουσίασε περισσότερο απ’ όσο περίμενα κι εγώ η ίδια. Αν και είχα μεγάλες προσδοκίες, οι προσδοκίες αυτές όχι μόνο συνάντησαν την πραγματικότητα, αλλά την ξεπέρασαν κιόλας. Πάμε, όμως, να τα δούμε όλα πιο αναλυτικά.
   
Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που κάνουν το βιβλίο αυτό τόσο ξεχωριστό είναι η ατμόσφαιρα κι ο κόσμος του. Ο κόσμος του Κάραβαλ είναι το τέλειο μείγμα της Χώρας των Θαυμάτων, του Οζ και του Φανταστικού κόσμου του Νρ. Παρνάσους. Θα μπορούσα ίσως να τον χαρακτηρίσω ως μια σκοτεινή Χώρα των Θαυμάτων όπου υπεύθυνος είναι ο Τρελοκαπελάς. Όλα είναι αντίθετα απ’ ότι τα έχουμε συνηθίσει, παράξενα, περίεργα, μα μαγικά και υπέροχα συνάμα. Είναι ένας κόσμος στον οποίο οι αγοροπωλησίες γίνονται με αντάλλαγμα μυστικά αντί για χρήματα, μπορείς να δεις το μέλλον με γυαλιά ηλίου, μπορείς ν’ αγοράσεις όνειρα ή εφιάλτες σε μπουκαλάκια, όπως επίσης και σπόρους που φυτρώνουν ευχές. Υπάρχει ένας έπαινος της Στέισι Λι ( Outrun the Moon ) στο οπισθόφυλλο του βιβλίου, που χαρακτηριστικά αναφέρει : Αν ποτέ ήθελες να βρεθείς μέσα σ’ ένα ζωντανό όνειρο, τότε αυτό είναι το εισιτήριο σου. Στ’ αλήθεια καθ’ όλη τη διάρκεια της ανάγνωσης αισθανόμουν ακριβώς το ίδιο πράγμα. Ο κόσμος σε συνδυασμό με την ατμόσφαιρα και την εξαιρετική γραφή μοιάζει σαν – πράγματι – να συνθέτουν ένα όνειρο. Η γραφή της Στέφανι Γκάρμπερ είναι τόσο απλή και κατανοητή, μα ταυτόχρονα τόσο μαγευτική! Πλούσια σε καλολογικά στοιχεία και υπέροχες περιγραφές που σε κάνουν να αισθάνεσαι πως βρίσκεσαι δίπλα στους ήρωες του βιβλίου μέσα στον συναρπαστικό κόσμο του Κάραβαλ.
   
Φυσικά, ο κόσμος, η ατμόσφαιρα και η γραφή δεν είναι τα μόνα πράγματα που κατάφεραν να κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον μου. Η πλοκή του βιβλίου δεν απογοήτευσε καθόλου! Με μεγάλη χαρά διαπίστωσα πως δεν υπήρχε ούτε ένα μικρό κομμάτι του μυθιστορήματος όπου αισθάνθηκα να βαριέμαι. Η πλοκή κυλά πολύ γρήγορα, καθώς πάντα υπάρχει ένα νέο μυστήριο να λύσεις κι ένα νέο στοιχείο να ανακαλύψεις. Η πρωταγωνίστρια κυνηγά διαρκώς αυτά τα στοιχεία προκειμένου να καταφέρει να βρει την αδερφή της πρώτη απ’ όλους τους υπόλοιπους παίκτες. Ένα ακόμα υπέροχο πράγμα αναφορικά με την πλοκή, είναι οι αποκαλύψεις και τα plot twists προς το τέλος του βιβλίου, τα οποία – όλως παραδόξως – δεν κατάφερα να μαντέψω παρόλο που καθ’ όλη τη διάρκεια της ανάγνωσης διαισθανόμουν πως υπήρχε κάτι που αγνοούσα… μια πληροφορία, μια λεπτομέρεια που δεν κατάφερα να αποκρυπτογραφήσω.
   
Τέλος, το βιβλίο απαρτίζεται από αρκετά ενδιαφέροντες και καλοδουλεμένους χαρακτήρες με τους οποίους ο αναγνώστης σχηματίζει μια σύνδεση, συμπάσχει μαζί τους, πονά μαζί τους, και χαίρεται μαζί τους. Όλοι τους είναι διαφορετικοί, κι ακόμη κι αν έχουν τον ίδιο στόχο και κίνητρο, ακολουθούν εντελώς διαφορετικό τρόπο για να πετύχουν το σκοπό τους. Υπάρχει εξέλιξη στους περισσότερους από αυτούς, και ιδιαίτερα στην πρωταγωνίστρια μας όπου αλλάζει αρκετά μέσα στη ροή της ιστορίας. Πιο συγκεκριμένα, στο βιβλίο επικρατεί το Βικτωριανό πρότυπο της ιδιοκτησίας όσον αφορά τις γυναίκες. Βλέπουμε ότι ο πατέρας της Σκάρλετ την αντιμετωπίζει ως ένα κτήμα που θέλει να πουλήσει σε όποιον προσφέρει τα περισσότερα χρήματα. Το σημείο όπου η Σκάρλετ αποφασίζει να πάρει τη ζωή στα χέρια της και να παλέψει για το δικά της θέλω είναι και το σημείο όπου διαλύει αυτό το Βικτωριανό πρότυπο και βλέπουμε πόσο πολύ έχει αλλάξει σαν άνθρωπος. Δυστυχώς για το χαρακτήρα του Τζούλιαν δεν μπορώ να αναφερθώ εκτενώς λόγω spoilers, μα πρόκειται για έναν μυστηριώδη κι ευχάριστο χαρακτήρα. Καταλαβαίνεις ότι κρύβει πολλά, μα ποτέ δεν καταλαβαίνεις τι ακριβώς. Σε βάζει διαρκώς σε δεύτερες σκέψεις και οι αποκαλύψεις για τη ζωή του προσδίδουν στο χαρακτήρα του εντελώς διαφορετική δυναμική και βάθος.
   
Είναι ένα βιβλίο που το βαθμολόγησα με 5/5 αστέρια και πιστεύω πως αξίζει αυτά κι άλλα τόσα. Αν ενδιαφέρεστε να χαθείτε μέσα σ’ έναν μαγικό κόσμο σκοτεινού παραμυθιού, τσίρκου, ευχών και ονείρων τότε το Κάραβαλ είναι το ιδανικό βιβλίο για εσάς.  Εύχομαι να το απολαύσετε όσο κι εγώ!!!

  

Σχόλια

Recent Posts

Recent Posts Widget

Δημοφιλείς αναρτήσεις