Antigone's bookshelf: read

Το κορίτσι που γύρισε πίσω
Opposition
Origin
Legendary
A Reaper at the Gates
Vicious
Οι μυστικοί πράκτορες του Ολύμπου: Το μήλο της Έριδας
The Mark of Athena
Turtles All the Way Down
Milk and Honey
Very Good Lives: The Fringe Benefits of Failure and the Importance of Imagination
Geekerella
Γράμμα σε έναν νέο ποιητή
A Torch Against the Night
Charlie And The Chocolate Factory
Fangirl
To Kill a Mockingbird
Fight Club 2 #1
Suicide Squad, Volume 1: Kicked in the Teeth
Caraval


Antigone G.'s favorite books »

Κριτικη ✒ " Legendary // Stephanie Garber "


Γεια σας, βιβλιοσκώληκες! Long time no see, το ξέρω. Παρόλα αυτά, τώρα αξιώθηκα να καθίσω και να γράψω την κριτική μου για το Legendary της Stephanie Garber. Όπως – σίγουρα – γνωρίζετε το Legendary είναι το δεύτερο βιβλίο της σειράς Κάραβαλ που κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Θα προσπαθήσω να μην επεκταθώ ιδιαίτερα, καθώς δεν θα ήθελα σε καμία περίπτωση να κάνω κάποιο σπόιλερ άθελα μου. Πάμε, λοιπόν, να ξεκινήσουμε…

Σε γενικές γραμμές το Legendary με άφησε σχεδόν απόλυτα ικανοποιημένη! Στην αρχή της ανάγνωσης πίστευα πως θα μου αρέσει περισσότερο από το πρώτο βιβλίο της σειράς, κατέληξα, όμως, να το βαθμολογήσω με 4.5 αστέρια αντί για 5 όπου είχα δώσει στο Κάραβαλ. Πρόκειται για ένα βιβλίο με υπέροχη γραφή, γρήγορη πλοκή και ενδιαφέροντες χαρακτήρες.
Πιο συγκεκριμένα, η γραφή της Stephanie Garber είναι πολύ όμορφη, γεμάτη πλούσιες περιγραφές που δημιουργούν μαγικές εικόνες στο μυαλό του αναγνώστη. Η συγγραφέας έχει αυτό το μοναδικό χάρισμα να σε μεταφέρει νοερά στον συναρπαστικό κόσμο που δημιούργησε. Νιώθεις στ’ αλήθεια πως είσαι κι εσύ μέρος αυτού του κόσμου, πως βρίσκεσαι δίπλα στην πρωταγωνίστρια κι επιδίδεσαι σ’ αυτό το ταξίδι ανεύρεσης στοιχείων μαζί της. Νιώθεις πως μπορείς να μυρίσεις αυτά που μυρίζει εκείνη, να θαυμάσεις τον όμορφο νυχτερινό ουρανό με τα πυροτεχνήματα, και να περπατήσεις τους δρόμους μαζί της. Σε αντίθεση με το Κάραβαλ, αφηγήτρια αυτού του βιβλίου δεν είναι η Σκάρλετ, αλλά η Τέλλα. Μπορώ να πω πως αυτή η αλλαγή είναι κάτι που μου άρεσε ιδιαίτερα, καθώς μας έδωσε τη δυνατότητα να τη γνωρίσουμε καλύτερα. Προσωπικά, αν θα έπρεπε να διαλέξω ανάμεσα στις δυο, πιστεύω πως θα διάλεγα την Τέλλα, μιας και απόλαυσα τόσο την αφήγηση, όσο και τον χαρακτήρα της περισσότερο. Θα έλεγα πως είναι πιο παρορμητική, γενναία και σίγουρα πιο απρόβλεπτη από τη Σκάρλετ.

Εκείνο που κόστισε σε αυτό το βιβλίο το μισό αστεράκι από τη βαθμολογία μου είναι το νέο σκηνικό της ιστορίας. Αν και ο κόσμος εξακολουθεί να είναι πάρα πολύ όμορφα δομημένος, δυστυχώς, αισθάνθηκα πως το νέο « ταμπλό » πάνω στο οποίο διαδραματίζεται η ιστορία έχει χάσει λίγη από τη μαγεία του. Η πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας, όσο εντυπωσιακή κι ενδιαφέρουσα κι αν είναι,  δεν χαρακτηρίζεται από τη μαγεία που βρίσκεται σε αφθονία στον κόσμο του πρώτου βιβλίου. Βέβαια, η αλήθεια είναι πως ο κόσμος που έχει δημιουργήσει η συγγραφέας εμπλουτίζεται σημαντικά τόσο με μυθολογία, όσο και ιστορίες του παρελθόντος που τον κάνουν να μοιάζει ακόμη πιο αληθοφανής και « χτισμένος » πάνω σε γερά λογοτεχνικά θεμέλια. Το παρελθόν που σιγά – σιγά ανακαλύπτει ο αναγνώστης σίγουρα καθιστά την ιστορία πιο ενδιαφέρουσα και τροφοδοτεί σημαντικά την πλοκή, καθώς η εξέλιξη της βασίζεται στα νέα αυτά δεδομένα και πληροφορίες που έρχονται στο προσκήνιο.  

Τέλος, θα ήθελα να αναφερθώ όσο μπορώ στους χαρακτήρες, αλλά και την ρομαντική σχέση που αναπτύσσεται στις σελίδες αυτού εδώ του δεύτερου βιβλίου της σειράς. Αυτό που μπορώ σίγουρα να πω είναι πως όλοι οι χαρακτήρες εξελίσσονται, και πως μαθαίνουμε ακόμα περισσότερες πληροφορίες για τις ζωές τους. Ανακαλύπτουμε πράγματα για εκείνους που δεν γνωρίζουμε, και ξαφνιαζόμαστε όταν προβαίνουν σε ενέργειες που ενδεχομένως δεν περιμέναμε. Μαθαίνουμε καλύτερα τους χαρακτήρες της Τέλλα και του Ντάντε – που προσωπικά τον ερωτεύτηκα – και δεν θέλουμε να τους αποχωριστούμε.  Πέρα από τους χαρακτήρες που ήδη γνωρίζουμε, όμως, προστίθενται και νέοι! Οι νέοι αυτοί χαρακτήρες δημιουργούν στον αναγνώστη ποικίλα συναισθήματα όπως ο θυμός, η αμφισβήτηση, ακόμα και το μίσος σε ορισμένες περιπτώσεις. Είναι άκρως ενδιαφέροντες και πραγματικά προσδίδουν στην ιστορία το κάτι παραπάνω. Η ρομαντική σχέση που εκτυλίσσετε στις σελίδες του Legendary μου άρεσε πάρα πολύ. Κυλούσε με το ρυθμό που έπρεπε και κρατούσε τον αναγνώστη σε εγρήγορση, περιμένοντας κι άλλο, ενώ ταυτόχρονα αποφεύγονταν οι υπερβολές.

Γενικότερα, πρόκειται για μια πολύ ιδιαίτερη και μαγική σειρά που πιστεύω πως κάθε λάτρης της young adult λογοτεχνίας πρέπει να διαβάσει. Σας τη συνιστώ ανεπιφύλακτα και περιμένω τις εντυπώσεις σας!!!

Σχόλια

Recent Posts

Recent Posts Widget

Δημοφιλείς αναρτήσεις