Antigone's bookshelf: read

Το κορίτσι που γύρισε πίσω
Opposition
Origin
Legendary
A Reaper at the Gates
Vicious
Οι μυστικοί πράκτορες του Ολύμπου: Το μήλο της Έριδας
The Mark of Athena
Turtles All the Way Down
Milk and Honey
Very Good Lives: The Fringe Benefits of Failure and the Importance of Imagination
Geekerella
Γράμμα σε έναν νέο ποιητή
A Torch Against the Night
Charlie And The Chocolate Factory
Fangirl
To Kill a Mockingbird
Fight Club 2 #1
Suicide Squad, Volume 1: Kicked in the Teeth
Caraval


Antigone G.'s favorite books »

ΚΡΙΤΙΚΗ ✒ " GEEKERELLA // ASHLEY POSTON "

Γεια σας, βιβλιόφιλοι! Όπως πάντα, Αντιγόνη εδώ. Έχω καιρό να κάνω κάποια ανάρτηση και σήμερα αποφάσισα να επανέλθω με μια κριτική για ένα από τα πιο συζητημένα YA Contemporary του 2017. Φυσικά, όπως έχετε ήδη καταλάβει μιλάω για το Geekerella της Ashley Poston. Με λίγα λόγια μπορώ να πω πως με άφησε αρκετά ικανοποιημένη και σίγουρα θα το πρότεινα σε όποιον είναι λάτρης του είδους. Είχα ένα μικρό πρόβλημα σχετικά με τη ρομαντική σχέση που εκτυλίσσεται στις σελίδες του, αλλά κατά τ’ άλλα το βρήκα υπέροχο. Πάμε, όμως, να τα δούμε όλα με περισσότερες λεπτομέρειες.
   
Το Geekerella πρόκειται για μια επαναδιήγηση του παραμυθιού της Σταχτοπούτας. Η πλοκή ακολουθεί την Elle, ένα κορίτσι παγιδευμένο μέσα στο ίδιο της το σπίτι μαζί με τη μητριά και τις ετεροθαλείς αδερφές της. Μετά το θάνατο του πατέρα της, της συμπεριφέρονται απαίσια, άδικα και σκληρά. Το μοναδικό πράγμα που της δίνει χαρά είναι μια τηλεοπτική σειρά, το Starfield, το οποίο έχει τεράστια συναισθηματική αξία για εκείνη καθώς το παρακολουθούσε με τον πατέρα της. Η Elle είναι μέρος του fandom. Διαχειρίζεται ένα blog, γράφει fanfiction, και είναι εντελώς παθιασμένη με την ιστορία και τους χαρακτήρες. Στην αρχή του βιβλίου μαθαίνουμε πως θα γίνει remake της σειράς, και μάλιστα αυτή τη φορά σε ταινία! Όπως καταλαβαίνετε, η Elle είναι πολύ ενθουσιασμένη, μα ταυτόχρονα αγωνιά για το ποιος θα ενσαρκώσει τον πρωταγωνιστή. Εκεί ακριβώς κάνει την εμφάνιση του και ο Darien.
   
Ο Darien είναι ένας πολύ γνωστός νεαρός ηθοποιός, που λόγω  της συμμετοχής του σε μια δραματική τηλεοπτική σειρά έχει γίνει teen idol. Μαντέψτε, όμως! Η σειρά αυτή δεν αρέσει καθόλου στην Elle, και η επιλογή του Darien για τον πρωταγωνιστικό ρόλο του Starfield την βρίσκει εντελώς αντίθετη. Πιστεύει πως ο Darien είναι απλά ένα όμορφο αγόρι, χωρίς ουσιαστικό ταλέντο, που δεν γνωρίζει τίποτα για την αγαπημένη της τηλεοπτική σειρά. Εκεί, βέβαια, κάνει και λάθος! Το μόνο πράγμα που θέλει η Elle είναι να βρει έναν τρόπο διαφυγής τόσο από το σπίτι, όσο και από την καθημερινότητα που είναι  αναγκασμένη να ζει. Η ευκαιρία της παρουσιάζεται όταν ένας διαγωνισμός Cosplay προσφέρει στο νικητή δυο εισιτήρια για την  πρεμιέρα του Starfield στην Καλιφόρνια. Φυσικά, κι ο Darien  πρέπει να παρευρεθεί σ’ αυτή την εκδήλωση, ενώ για δικούς του προσωπικούς λόγους δε θέλει. Οι δυο τους καταλήγουν να στέλνουν τα πιο γλυκά μηνύματα του κόσμου ο ένας στον άλλο, και η ιστορία συνεχίζεται από εκεί.
   
Αυτό που μου άρεσε ιδιαίτερα στο εν λόγω βιβλίο είναι ο κόσμος στον οποίο είναι βασισμένο. Υπάρχουν διαρκώς αναφορές στην “ κουλτούρα των fandom ” και σε συνδυασμό με το γεγονός πως η πρωταγωνίστρια μας είναι το απόλυτο fandom nerd , και μεγάλο μέρος της ιστορίας εκτυλίσσεται σ’ ένα διαγωνισμό Cosplay κάνουν τον κόσμο και τους χαρακτήρες εύκολο να ταυτιστείς μαζί τους. Προσωπικά, το Cosplay είναι κάτι που δεν έχω δοκιμάσει, μα θα ήθελα πολύ να το κάνω κάποια στιγμή στη ζωή μου. Οπότε το βρήκα εξαιρετικά ενδιαφέρον να διαβάζω για το πώς προετοιμάζεται κανείς για κάτι τέτοιο, πως φτιάχνει το κοστούμι του και γενικότερα την όλη διαδικασία. Ο κόσμος, λοιπόν, είναι ιδιαίτερα οικείος για όλους εμάς τους βιβλιόφιλους, κι έτσι όλα μοιάζουν φυσικά και δεν χρειάζονται ιδιαίτερη επεξήγηση από τη συγγραφέα.
   
Πέρα από τον κόσμο, ένας ακόμη θεμέλιος λίθος κάθε μυθιστορήματος είναι και η γραφή. Ευτυχώς, η Ashley Poston δεν μας απογοητεύει καθόλου! Η γραφή της είναι όμορφη, ανάλαφρη, μα και μαγική συνάμα. Η συγγραφέας σε κάνει να νιώθεις πως είσαι εκεί και τα βλέπεις όλα με τα δικά σου μάτια. Καταφέρνει να σου μεταφέρει συναισθήματα και να μιλήσει στην καρδιά σου. Θυμώνεις με τον τρόπο που συμπεριφέρονται στην Elle ,συγκινείσαι με τις αναμνήσεις που έχει από τους γονείς της, και χαμογελάς από περηφάνια όταν καταφέρνει να κοινωνικοποιηθεί και να κάνει φιλίες. Χωρίς να πλατειάζει και να κουράζει τον αναγνώστη, η Ashley Poston μας δίνει ακριβώς τις περιγραφές που χρειαζόμαστε για να ζωγραφίσουμε τις πιο όμορφες εικόνες στο μυαλό μας.
   
Ιδιαίτερα καλογραμμένες είναι και οι ανθρώπινες σχέσεις. Αυτό που μου άρεσε πολύ ήταν η φιλική σχέση της Elle με την Sage. Κι αυτό γιατί αν και είναι τελείως διαφορετικές, η μια συμπληρώνει την άλλη. Η φιλία αυτή βοηθά την Elle να καταλάβει πως δε χρειάζεται να είναι μόνη, πως μπορεί να κοινωνικοποιηθεί και πως υπάρχουν άνθρωποι εκεί έξω που θα ενδιαφερθούν για εκείνη και για όλα όσα αγαπά χωρίς να την κρίνουν.

Η ερωτική σχέση, ωστόσο, δεν με ενθουσίασε το ίδιο. Τη βρήκα λίγο cheesy, πράγμα που ήταν αναμενόμενο, βέβαια, καθώς συμβαίνει στα περισσότερα βιβλία του είδους, μα και πάλι, μπορώ να πω πως δεν την ευχαριστήθηκα όσο θα ήθελα. Αυτό που μου άρεσε ήταν πως μέσω της ανταλλαγής μηνυμάτων οι δυο τους βρήκαν ένα καταφύγιο από τις καταπιεστικές ζωές τους. Βρήκαν έναν άνθρωπο που τους καταλαβαίνει απόλυτα και μπορούν να είναι ο εαυτός τους μαζί του. Μου άρεσε, επίσης, που στο τέλος κατάφεραν να σπάσουν τα καλούπια και τους περιορισμούς και να συνειδητοποιήσουν πως μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν στη ζωή τους, γιατί πολύ απλά είναι δική τους. Ήταν ενδιαφέρουσα η επικοινωνία τους, καθώς ως αναγνώστες είχαμε διαρκώς την αγωνία για το πότε θα βρεθούν και τι θα γίνει όταν βρεθούν. Παρόλα αυτά θεωρώ πως από ένα σημείο και μετά όλα έγιναν πολύ γρήγορα και πως χάθηκε εντελώς η αυθεντικότητα της σχέσης. Δεν  έμοιαζε πια το ίδιο αληθινή.
   
Σε γενικές γραμμές η ιστορία ήταν ενδιαφέρουσα και κρατούσε το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Σ’ έκανε να γελάς, να λυπάσαι, να συμπονάς. Πρόκειται για ένα πολύ γλυκό βιβλίο που θα κάνει την καρδιά σου να λιώσει. Πιστεύω πως η συγγραφέας έκανε εξαιρετική δουλειά στο να μεταφέρει το παραμύθι της Σταχτοπούτας στο σήμερα. Η κολοκύθα έχει γίνει μια vegan καντίνα με λιχουδιές από το ομώνυμο λαχανικό, ο χορός είναι ένας διαγωνισμός Cosplay, η νεράιδα έχει πράσινα μαλλιά και γενικότερα όλα έχουν μεταφερθεί τέλεια στο σήμερα.
   
Θα το πρότεινα σε όσους αγαπούν το YA Contemporary. Είναι γρήγορο, ανάλαφρο, γλυκό και ιδανικό για το καλοκαίρι.

3.5 αστεράκια ( μπορεί και 4, είμαι αναποφάσιστη :P )

Μέχρι την επόμενη φορά να περνάτε όμορφα με υπέροχα βιβλία!

Σχόλια

Recent Posts

Recent Posts Widget

Δημοφιλείς αναρτήσεις