Antigone's bookshelf: read

Το κορίτσι που γύρισε πίσω
Opposition
Origin
Legendary
A Reaper at the Gates
Vicious
Οι μυστικοί πράκτορες του Ολύμπου: Το μήλο της Έριδας
The Mark of Athena
Turtles All the Way Down
Milk and Honey
Very Good Lives: The Fringe Benefits of Failure and the Importance of Imagination
Geekerella
Γράμμα σε έναν νέο ποιητή
A Torch Against the Night
Charlie And The Chocolate Factory
Fangirl
To Kill a Mockingbird
Fight Club 2 #1
Suicide Squad, Volume 1: Kicked in the Teeth
Caraval


Antigone G.'s favorite books »

7 ΒΙΒΛΙΑ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ ΑΝ ΕΙΣΑΙ ΝΕΟΣ ΣΤΟ ΕΙΔΟΣ.




Γεια σας βιβλιόφιλοι. Σήμερα αποφάσισα να ρίξουμε λίγο φως στο αγαπημένο μου είδος λογοτεχνίας, που δεν είναι άλλο από τη φανταστική μυθοπλασία. Πολύ συχνά άνθρωποι από τον περίγυρο μου με ρωτούν πώς μπορώ και διαβάζω τόσα βιβλία φαντασίας τόσο εύκολα. Η αλήθεια είναι πως το συγκεκριμένο λογοτεχνικό είδος είναι ίσως και το δυσκολότερο για έναν αναγνώστη. Τις περισσότερες φορές έχεις έναν ολόκληρο νέο κόσμο να κατανοήσεις, γεμάτο από παράξενα ονόματα, δική του μυθολογία, γεωγραφία, ήθη, έθιμα και παραδόσεις. Καταλαβαίνω τον λόγο για τον οποίο πολλοί άνθρωποι δεν προτιμούν τα βιβλία φαντασίας, παρόλα αυτά, πιστεύω πως αν κάποιος διαλέξει τα κατάλληλα βιβλία για να ξεκινήσει αυτό το μαγικό ταξίδι, τότε θα δει πως τα πράγματα θα κυλήσουν πολύ πιο εύκολα απ’ ότι τα φαντάζονταν.

Καταρχάς, η φανταστική μυθοπλασία χωρίζεται σε δυο υπό - είδη : α) στην High Fantasy – την καθαρή, δηλαδή, φαντασία – και β) στην Urban Fantasy. Στο πρώτο είδος ο αναγνώστης βρίσκεται αντιμέτωπος μ’ έναν εντελώς ξένο κόσμο, που δεν έχει καμία σχέση ή επαφή με τον δικό μας. Είναι ένας κόσμος γεννημένος από το μυαλό και την πένα του συγγραφέα, τον οποίο ως αναγνώστες καλούμαστε να κατανοήσουμε. Στο δεύτερο είδος, η ιστορία εκτυλίσσεται στον δικό μας κόσμο, είτε εξ’ ολοκλήρου, είτε κατά διαστήματα. Υπάρχει μαγεία, φανταστικά πλάσματα, καθώς και πληθώρα άλλων πραγμάτων που – προφανώς – δε θα συναντήσουμε ποτέ στην καθημερινότητα μας, μα όλα αυτά συμβαίνουν μέσα στον δικό μας κόσμο. Γι’ αυτό ακριβώς η Urban Fantasy είναι ίσως ευκολότερο είδος για να ξεκινήσει κανείς. Ένα βιβλίο, λοιπόν, σαν τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών ανήκει στο είδος της High Fantasy, ενώ ένα βιβλίο σαν τον Χάρι Πόττερ στο είδος της Urban Fantasy.
Μέσα στις 7 προτάσεις μου θα βρείτε βιβλία και από τα δυο είδη, μα η πλειοψηφία θ’ ανήκει σίγουρα στο δεύτερο. Χωρίς περαιτέρω φλυαρία, πάμε να δούμε τα βιβλία!


Το πρώτο βιβλίο για το οποίο θέλω να μιλήσω είναι ο Πέρσι Τζάκσον και οι Ολύμπιοι του Rick Riordan.



Πρόκειται για μια σειρά βιβλίων που το μεγαλύτερο μέρος της διαδραματίζεται στον κόσμο μας και πιστεύω είναι ιδανική αν επιθυμεί κάποιος να μυηθεί στο είδος της φανταστικής μυθοπλασίας. Το γνώριμο περιβάλλον σε συνδυασμό με την ελληνική μυθολογία και την χιουμοριστική γραφή του Rick Riordan κάνει το συγκεκριμένα ανάγνωσμα εύκολο να το διαβάσει κανείς, ακόμη κι αν δεν έχει πιάσει ποτέ στα χέρια του άλλο βιβλίο φαντασίας. Οι ήρωες βρίσκονται διαρκώς σε μια νέα περιπέτεια κι έτσι η πλοκή κυλά γρήγορα. Φυσικά υπάρχουν αρκετές πληροφορίες που πρέπει ο αναγνώστης να συγκρατήσει, μα μιας και όλες σχετίζονται με την ελληνική μυθολογία δεν πιστεύω πως θα αποτελέσει πρόβλημα για κανέναν. Γενικότερα είναι ένα πολύ αστείο βιβλίο, με υπέροχη αφηγηματική ροή και δράση, το οποίο αν και συγκαταλέγεται στα βιβλία φαντασίας διαβάζεται πολύ εύκολα.

Κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Πάπυρος.

Εν συνεχεία, έχουμε το The Raven Cycle της Maggie Stiefvater.



Πρόκειται για άλλη μια Urban Fantasy σειρά βιβλίων, που πιστεύω πως θα ήταν εξίσου καλό να ξεκινήσει κανείς μαζί της. Το στοιχείο της μαγείας δεν είναι τόσο μεγάλη υπόθεση στην εν λόγω σειρά. Φυσικά και υπάρχει, αλλά πραγματικά καθ’ όλη τη διάρκεια της ανάγνωσης νιώθεις πως διαβάζεις ένα πολύ ατμοσφαιρικό contemporary βιβλίο με έντονη περιπέτεια. Δεν έχει κάποιο πολύπλοκο σύστημα μαγείας, το οποίο ο αναγνώστης πρέπει να κατανοήσει. Δίνεται περισσότερο έμφαση στην υπέροχη ατμόσφαιρα και στη σχέση των χαρακτήρων μεταξύ τους. Ταυτόχρονα, όμως, υπάρχει και το στοιχείο του φανταστικού, καθώς οι ήρωες προσπαθούν να αναστήσουν έναν νεκρό Ουαλό βασιλιά, που θα τους χαρίσει μια ευχή.

Δυστυχώς η συγκεκριμένη σειρά δεν έχει μεταφραστεί ακόμα στα ελληνικά.

Επόμενη στάση μας είναι μια τριλογία που αγαπώ ιδιαίτερα. Το Penryn & the End of Days της Susan Ee.



Αυτή, είναι μια Urban Fantasy, Paranormal, Post-Apocalyptic τριλογία με μοχθηρούς αγγέλους, που έχουν κατακτήσει τη γη, απαγορευμένο έρωτα, περιπέτεια και ανατριχιαστική ατμόσφαιρα. Η ιστορία εκτυλίσσεται εξ ολοκλήρου στον πλανήτη μας, όπου ως αναγνώστες παρακολουθούμε ένα τρομακτικό σκηνικό αποκάλυψης. Το vibe του βιβλίου είναι παρόμοιο με εκείνο των ταινιών τρόμου με ζόμπι, καθώς τόσο η ατμόσφαιρα, όσο και οι περιγραφές της συγγραφέως φέρνουν στο μυαλό σου τέτοιου είδους εικόνες. Η συγγραφέας είναι εξαιρετική στο να περιγράφει με μαεστρία όλα εκείνα που θέλει, κι έτσι είναι πανεύκολο οι αναγνώστες να σχεδιάσουν τις εικόνες στο μυαλό τους. Είναι ένα βιβλίο άκρως κινηματογραφικό, καθώς κατά την ανάγνωση αισθάνεσαι πως βλέπεις μια ταινία να παίζει μέσα στο κεφάλι σου. Η προσωπική μου εκτίμηση είναι πως πρόκειται για ένα από τα πιο ευκολοδιάβαστα βιβλία του είδους, που μπορεί να επιλέξει κανείς.

Τα δύο πρώτα βιβλία της τριλογίας είχαν κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Πλατύπους, μα η σειρά δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Δυστυχώς μπορείτε να τη βρείτε πια μόνο στα Αγγλικά.

Τελειώνοντας τις προτάσεις μου για το είδος της Urban φαντασίας δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ στον αγαπημένο μου Χάρι Πόττερ της J.K Rowling.



Δεν νομίζω πως χρειάζεται να γράψω πολλά γι’ αυτή τη σειρά, καθώς αν δεν έχετε ήδη διαβάσει τα βιβλία, τότε θα έχετε δει τις ταινίες ή θα ξέρετε σίγουρα περί τίνος πρόκειται. Φυσικά κι έχει ένα πιο σύνθετο σύστημα μαγείας, μα είναι τόσο καλογραμμένο, που δε σε δυσκολεύει καθόλου. Αυτό που μου αρέσει ιδιαίτερα είναι πως υπάρχει μια κλιμάκωση στη γραφή της Rowling. Ο κόσμος της, δηλαδή, και το σύστημα μαγείας γίνεται όλο και πιο περίπλοκος με κάθε βιβλίο, αλλά οι πληροφορίες δίνονται στον αναγνώστη λίγες – λίγες και με υπέροχο τρόπο με αποτέλεσμα ούτε να σε κουράζει, ούτε να σε μπερδεύει. Αν αναλογιστεί κανείς πως πρόκειται για τη σειρά εκείνη, που έκανε εκατομμύρια νέους να ερωτευτούν το διάβασμα, δε νομίζω πως υπάρχει κάτι άλλο που θα μπορούσα να πω.

Κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Πρώτη σειρά βιβλίων High Fantasy για την οποία θα ήθελα να μιλήσω είναι η τριλογία Χιόνι σαν Στάχτη της Sarah Raasch.  



Πολλές φορές έχω αναφέρει σ’ αυτό εδώ το blog πως η συγκεκριμένη τριλογία θεωρώ πως είναι ιδανική για κάποιον όχι τόσο εξοικειωμένο με το είδος της φαντασίας. Ναι μεν πρόκειται για μια ιστορία, που λαμβάνει χώρα σ’ έναν εντελώς ξένο κόσμο από τον δικό μας, έναν κόσμο βγαλμένο από τη φαντασία της συγγραφέως και εμποτισμένο με μαγεία, αλλά δεν είναι διόλου δύσκολο να τη διαβάσει κανείς. Το σύστημα μαγείας είναι ιδιαίτερα απλοϊκό και δεν μπερδεύει τους αναγνώστες, ενώ ταυτόχρονα η συγγραφέας δεν μας κουράζει με άπειρες πληροφορίες, οι οποίες πολλές φορές δημιουργούν σύγχυση. Όλα είναι αποτυπωμένα με τέτοιο τρόπο που ακόμα κι αν κάποιος είναι εντελώς πρωτάρης με το είδος της φαντασίας, δεν θα δυσκολευτεί καθόλου στην κατανόηση τόσο του κόσμου, όσο και του συστήματος μαγείας. Είναι μια τριλογία την οποία συνιστώ ανεπιφύλακτα σε όποιον θέλει να διευρύνει τους αναγνωστικούς του ορίζοντες και να δώσει μια ευκαιρία στο είδος της φανταστικής μυθοπλασίας. Είμαι σίγουρη ότι θα απολαύσετε την έντονη δράση και θα παρασυρθείτε μαζί με τους ήρωες σε μια όμορφη περιπέτεια.

Κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Μάτι.

Μια ακόμη πολύ αγαπημένη μου τριλογία είναι το Κάραβαλ της Stephanie Garber.



Το Κάραβαλ πρόκειται για ένα βιβλίο, που μ’ έκανε να ονειρευτώ και να ζωγραφίσω με το μυαλό μου τις πιο όμορφες εικόνες. Ο κόσμος στον οποίο εκτυλίσσεται η ιστορία είναι μεν παραμυθένιος και μαγευτικός, μα δεν πιστεύω πως θ’ αποτελέσει πρόβλημα για κανέναν. Η γραφή της συγγραφέως πραγματικά σε παίρνει μαζί της σ’ ένα παραμύθι από το οποίο δεν θέλεις να βγεις ποτέ. Η πλοκή κυλά γρήγορα και θέλεις διαρκώς να γυρίζεις τις σελίδες για να δεις τι θα γίνει παρακάτω. Πρόκειται για έναν κόσμο ιδιαίτερα πλούσιο σε εικόνες και μυθολογία, μα το ταλέντο της συγγραφέως τον καθιστά εύκολο στην κατανόηση. Είναι μια τριλογία, που κατέχει μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου και εύχομαι να της δώσετε μια ευκαιρία γιατί είμαι σίγουρη ότι θα σας παρασύρει σ’ ένα μαγικό ταξίδι.

Κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Τελευταία πρότασή μου είναι μια ακόμη High Fantasy τριλογία που αγαπώ πολύ. Το The Remnant Chronicles της Mary E. Pearson.



Για να είμαι ειλικρινής, αυτό είναι ίσως το πιο σύνθετο βιβλίο απ’ όλα όσα έχουν αναφερθεί. Υπάρχει, όμως, σ’ αυτή τη λίστα λόγω της τρομερής κλιμάκωσης του! Το πρώτο βιβλίο είναι αρκετά απλοϊκό, μα στο δεύτερο ο κόσμος εμπλουτίζεται πάρα πολύ τόσο γεωγραφικά, όσο και από άποψη μυθολογίας. Μαθαίνεις την ιστορία του ίδιου του κόσμου για τον οποίο διαβάζεις, συναντάς νέα ήθη κι έθιμα και γενικότερα το επίπεδο δυσκολίας κάπως ανεβαίνει. Παρόλα αυτά, γίνεται με τέτοιο τρόπο που πιστεύω πως είναι εφικτό να τον ακολουθήσει κάποιος. Δεν είναι ούτε το πιο εύκολο βιβλίο φαντασίας στην κατανόηση, αλλά ούτε και το πιο δύσκολο· στέκεται κάπου στη μέση. Έχει, όμως, απίστευτους χαρακτήρες και υπέροχη πλοκή. Η δράση θεωρώ πως είναι – σχεδόν – καθηλωτική και πραγματικά το συνιστώ σε οποιονδήποτε θέλει να ξεκινήσει μ’ ένα λίγο πιο σύνθετο ανάγνωσμα.

Δυστυχώς δεν κυκλοφορεί στα ελληνικά.


Αυτές ήταν, λοιπόν, οι 7 προτάσεις μου. Εύχομαι να βοήθησα κάποιον να έρθει πιο κοντά σ’ αυτό το είδος της λογοτεχνίας, καθώς και να κατάφερα να τον ξεμπερδέψω λίγο. Θα χαρώ πολύ ν’ ακούσω τη γνώμη σας για κάποια από αυτά τα βιβλία, αν τελικά τους δώσετε μια ευκαιρία.

Μέχρι την επόμενη φορά… να είστε όλοι καλά και να διαβάζεται ΠΟΛΥ.

Σχόλια

  1. Πόσο ωραίο και κατατοπιστικό άρθρο!

    Δεν διάβασα ποτέ τα Πέρσι Τζάκσον. Είχα δει μόνο την πρώτη ταινία που δεν μου είχε αρέσει καθόλου κιόλας 😅 και από τότε έχω σκεφτεί πολλές φορές να την ξεκινήσω αλλά νομίζω πια θα μου φανεί πολύ παιδική!

    Η τριλογία της Sarah Raasch μου είχε φανεί επίσης πολύ ενδιαφέρουσα με τις εποχές και τα βασίλεια αλλά έχω ακούσει & διαβάσει μόνο αρνητικές κριτικές και έτσι αποθαρρύνθηκα από το να την ξεκινήσω. Μου αναζωπύρωσες την περιέργεια ξανά τώρα! 😊

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Hey there! Ο Πέρσι Τζάκσον είναι από τις αγαπημένες μου σειρές! Είναι πιο παιδικό, καθώς είναι middle grade σειρά, αλλά πραγματικά δεν σε ενοχλεί καθόλου... εμένα τουλάχιστον. Έχει τόσο χιούμορ και τόση περιπέτεια και υπέροχους χαρακτήρες που το τελευταίο πράγμα που σε απασχολεί είναι ότι στην ουσία πρόκειται για λίγο μικρότερες ηλικίες. Η ταινία δεν ήταν όντως καλή, αλλά το βιβλίο είναι τέλειο και όσο πάει η σειρά γίνεται ακόμα καλύτερη.

      Όσο για το Χιόνι σαν στάχτη, αυτό που λέω πάντα όταν με ρωτάνε είναι πως ναι μεν πρόκειται για πιο basic σειρά, αλλά δεν παύει να είναι μια πολύ ωραία ιστορία και εύκολη ακόμα και για κάποιον μη εξοικειωμένο στο είδος της φαντασίας. Αν τη διαβάσεις με προσδοκίες Throne of Glass πχ, τότε θα απογοητευτείς. Αν, όμως, έχεις στο μυαλό σου ότι είναι μια ωραία ιστορία, με ενδιαφέρον setting και όμορφη αφηγηματική ροή που δεν κουράζει καθόλου τότε θα σου αρέσει πολύ.

      Χαίρομαι που σου άρεσε το άρθρο μου ♥

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Recent Posts

Recent Posts Widget

Δημοφιλείς αναρτήσεις